Használati útmutatók,  letölthető dokumentumok

Fülilleszték, műszem, zajvédő, kényelmi dugók használati utasításai, ISO dokumentumok, EU megfelelőségi nyilatkozat

Használati útmutatók,  dokumentumok, gyakran ismételt kérdések

1. Fülilleszték használati utasítás

Használati és kezelési útmutató hallókészülékhez tartozó, rendelésre készült egyéni eszközhöz (fülilleszték)

FONTOS INFORMÁCIÓ!

Audiológus vagy szakorvos által rendelt fülilleszték hallókészülékhez való csatlakoztatása, valamint az egyéni eszköz behelyezésének megtanítása az audiológus szakember feladata!

Rendeltetési célja: a rendelésre készült egyéni fülilleszték (továbbiakban fülilleszték) kizárólag hallássérültek számára használható a hallókészülékhez csatlakoztatva, azzal a céllal, hogy a hallókészülékből a felerősített hang a páciens hallójáratba jusson.

Várható klinikai előnyök és az eszköz teljesítőképességének leírása

A fülilleszték a hallókészülékkel együtt a hallássérült részére közel vagy teljes mértékben ép halláshoz hasonló élményt nyújt, ennek mértéke és minősége a hallókészülék és annak beállításainak függvénye.

Kockázatok, ellenjavallatok, mellékhatások, figyelmeztetések, óvintézkedések:

A rendelésre készült eszköz egyedi termék, tehát kizárólag annak tulajdonosa használhatja!

Élettartama-kihordási ideje: 1 év, cseréje évente javasolt.

Bármilyen problémát, rendellenességet tapasztal a fülillesztéken vagy a fülében, azonnal forduljon fül-orr-gégész szakorvoshoz vagy audiológus szakemberhez!

A fülilleszték a hallókészülékkel egységet képez, ne aludjon benne, vizes környezetben ne használja, ne fürödjön, ne tusoljon vele, ne mosson hajat amíg a készülék a fülében van! Amennyiben mégis víz érné a fülében, keresse fel audiológusát egy ellenőrzésre a lehetséges komplikációk elkerülése érdekében!

A fülillesztéket csak tiszta és ép állapotban használja, sérült, törött vagy koszos fülilleszték fülgyulladást, sérülést okozhat! Sérült fülillesztékével keresse fel audiológusát konzultációra.

A termék önmagában hallásjavításra nem alkalmas!

Tisztítás, karbantartás:

Egészségének megóvása érdekében a fülilleszték tisztítást mindig tiszta kézzel, tiszta körülmények között és tiszta eszközökkel végezze!

A tisztítás és a fülilleszték hallókészülékről való levételét, illetve visszahelyezését az Önt hallókészülékkel ellátó audiológus szakember feladata.

A tisztítás megkezdése előtt a fülillesztéket távolítsa el a hallókészülékről.
A fülilleszték mindennapos tisztítása fontos megfelelő funkciójának ellátásához és fertőzések elkerülése érdekében. Tisztítása történhet langyos - szappanos vízzel átmosva, majd alapos öblítés és teljes szárítás után (a csövet is ki kell szárítani) helyezze vissza a hallókészülékre az oldal egyezőségre ügyelve.

Használhat audiológián vásárolt speciálisan fülilleszték tisztítására kifejlesztett tisztítószert is, ebben az esetben annak a használati utasításában leírtak alapján kell elvégeznie a tisztítást. A végmunka itt is a teljes szárítás után a helyes oldalra való visszahelyezés.

Amennyiben külső hangszórós, vagy nyitottan illesztett a hallókészüléke, kérje audiológusa tanácsát és segítségét a tisztításhoz.

A fülilleszték tisztítása mellett nagyon fontos fülének tisztán tartása is, melyre nagy figyelmet kell szentelnie. A helyes fültisztítás elsajátításához kérje fül-orr-gégész szakorvos vagy audiológus segítségét.

A fülillesztéknek a cső az egyetlen állandó tartozéka.

A fülillesztékhez tartozó cső a környezeti hatások és a tisztítószerek hatására rideggé, keménnyé válhat, akár el is törhet. A törött cső negatívan befolyásolja a hang tovább jutását, rontva annak minőségét is.

A fenti esetekben keresse fel audiológusát a cső cseréjének elvégzése érdekében.

A fülilleszték a napi tisztításon és az esetleges csőcserén kívül más karbantartást nem igényel, cseréje évente ajánlott.

Kihordási időn túli viselése növelheti a fülfertőzés kockázatát.

ÓVJUK a fülillesztéket különböző fizikai hatásoktól, gyerekektől, háziállatoktól, vegyszerektől és sugárzó hőtől!

A kémiai anyagok károsodást okozhatnak és egészségre ártalmasak lehetnek!

TILOS az illeszték rongálása (tördelés, csavargatás, rágcsálás, stb.) amely veszélyezteti annak funkcióját és tartósságát, használhatatlanná válhat, illetve használat során sérülést okozhat!

Fájó, sérült, gyulladt hallójárat vagy a fülében lévő egyéb elváltozás esetén ne használja a fülillesztéket és panaszával haladéktalanul keressen fel fül-orr-gégész szakorvost.

Sérült fülilleszték használata szigorúan TILOS, rendeltetésszerű használata kötelező!

Amennyiben az eszköz használata közben, azzal kapcsolatban az MDR 87. cikk szerinti súlyos váratlan esemény előfordul (mely az egészségi állapot súlyos romlását, halált okozott vagy okozhatott volna), szükséges jelezni a gyártó felé (elérhetőségei lent), továbbá a gyártó által az illetékes hatóságnak: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet-Orvostechnikai Főosztály
e-mail: amd.vig@ogyei.gov.hu

Kizárólagos gyártó: Microsonic-Labor Kft. 1111 Budapest, Bartók Béla út 46.
Tel.: +36-20-959-5060 

weboldal: https://microsonic-labor-kft-8.webnode.hu/

Keressen minket a Facebookon is! 

ISO 9001:2015

ISO 13485:2016

ttps://www.facebook.com/Microsonic-Labor-Kft-180975588629876/

Microsonic Labor Kft.                     MIC_FNY_34_v8_fülilleszték használati_2023.02.13.

2. Uszodai védő illeszték használati utasítás

Rendeltetése:

Az egyéni, rendelésre készült uszodai védő illeszték rendeltetése, hogy megakadályozza a víz fülbejutását megelőzve ezzel a fülgyulladást.

Behelyezése:

Az uszodai védő illeszték behelyezése az oldaliság jelölést figyelembe véve történik, (piros pont - jobb oldal, kék pont - bal oldal) amely a terméken található.

A termék hallójárati részét a fülhöz tartva beillesztjük, ezalatt a másik kezünkkel a fülkagylót kicsit hátra húzzuk, megkönnyítve ezzel az illeszték hallójáratba jutását és kissé csavaró mozdulattal a hallójáratba helyezzük. Fontos, hogy a fülkagyló porcos részeibe is helyesen illeszkedjen a védő illeszték. Ha jól helyezte be a védő illesztéket, akkor viselése szinte azonnal kényelmes. Amennyiben még kellemetlen érzése van a behelyezés után, valószínűleg még nincs teljesen a helyén. A speciálisan erre kifejlesztett behelyező géllel vagy kevés babaolajjal segíthetjük a hallójáratba való könnyebb becsúsztatást.

Amennyiben összekötőzsinórral is rendelkezik védő illesztéke, kérjük, figyeljen arra, hogy a kivételkor hogy fogantyújánál megfogva távolítsa el az illesztéket, TILOS a zsinórnál fogva húzni!

A zsinór kiszakítása a helyéről a garancia megszűnését vonja maga után.

A garancia ideje a gyártás napjától számított 2 hónap. Termék élettartama 2 év.

Tisztítás, karbantartás:

A tisztítás minden használat után szükséges és fontos az Ön érdekében is.

Langyos, szappanos vizes tisztítás megfelelő. A szappanos lemosás után alaposan öblítse le tiszta vízzel védődugót és szárítsa meg azt mielőtt eltárolná.

Figyelmeztetések, óvintézkedések, ajánlások:

A védő illeszték csere 2 évente javasolt, azonban figyelembe véve az esetleges anatómiai változásokat is ez megtörténhet korábban is.

A rendelésre készült eszköz egyedi termék, tehát használatára kizárólag annak tulajdonosa jogosult!

A fülével kapcsolatosan bármilyen problémát, rendellenességet tapasztal, azonnal forduljon fül-orr-gégész szakorvoshoz vagy audiológus szakemberhez!

Sugárzó hő és különböző vegyszerek hatásának kitenni TILOS! A kémiai anyagok károsodást okozhatnak, amelyek az egészségre is ártalmasak lehetnek!

Az illeszték rongálása (tördelés, csavargatás, rágcsálás, stb.) TILOS, hiszen veszélyezteti tartósságát megváltoztatja funkcióját, továbbá teljesen használhatatlanná teheti a terméket amely egyben garanciát kizáró ok is!

Étkezési célra nem alkalmas, rendeltetésszerű használata kötelező!

3. PassGuard-H® és ER zenei zajvédő

A zajvédők különféle zajhatások csillapítására készülnek, céljuk a hallás védelme.

Behelyezési és használati instrukció:

Az egyéni megrendelés alapján készült zajvédő illeszték behelyezése a terméken található oldaliság jelölést figyelembe véve történik, (piros fogantyú, illetve pont - jobb oldal, kék fogantyú, illetve pont - bal oldal).

A termék hallójárati részét a fülhöz tartva beillesztjük a hallójáratba, mialatt a másik kezünkkel a fülkagylót kicsit hátra húzzuk megkönnyítve az illeszték behelyezését, melyet csavaró, nyomó mozdulattal a hallójáratba helyezünk. Ha jól helyezte be a védő illesztéket, akkor viselése szinte azonnal kényelmes, ellenben kellemetlen érzése esetén, valószínűleg még nincs rendesen a helyén, ezért ismételje meg a behelyezési procedúrát. A zajvédőt mindig tiszta, száraz helyen kell tárolni. A termék élettartama 2 év.

Tisztítás, karbantartás:

A tisztítás minden használat után szükséges. A zajvédők tisztítása sima szappanos vízzel vagy hallókészülékekhez kifejlesztett tisztító kendővel történik (tisztító kendő esetében annak a használati útmutatójában leírtakat be kell tartani!), majd a szappanos vizes mosás után tiszta vízzel alaposan le kell öblíteni és szárazra törölni. A következő használatig a tárolójában érdemes tárolni megvédve a külső hatásoktól, piszkolódástól. Tárolót az igényeinek megfelelően bárhol vásárolhat hozzá mint ahogyan tisztító kendőt is, bármelyik audiológián beszerezhet.

ER zenei zajvédő tisztítása KIZÁRÓLAG a szilikon "házra" vonatkozik. A filtert, a vizes tisztítás előtt mindig távolítsa el a "házból". Tisztítókendős tisztításkor annak használati utasítása alapján kell a tisztítást elvégezni. A szilikon házat a hallójárat felőli végénél nyomja össze két ujjával, majd másik kezét tartsa a filterhez közel, hogy a nyomás hatására kimozduló filter ne essen a földre. Ezután a "szilikon ház tisztítása történjen a fent leírtak szerint. Az ER filter tisztítása szigorúan TILOS! ER zenei zajvédő esetében - a száradás után - a filtert egy határozott, ám finom mozdulattal vissza kell helyezni a szilikon házba úgy, hogy a filter membránja ne sérüljön meg és körben a szilikon perem ráfedjen a filterre, így már újra használatra kész a termék.

Amennyiben a PassGuard zajvédőit összekötőzsinórral kérte, viseléskor ügyeljen arra, hogy nehogy beakadhasson valamibe. Rendeltetésszerű használat mellett semmilyen veszélyt nem jelent a felhasználóra nézve!

Figyelmeztetések, óvintézkedések, utasítások:

A védő illeszték csere 2 év után javasolt, azonban figyelembe véve az anatómiai változásokat (fogyás, hízás, fülgyulladás), ez megtörténhet korábban is.

A rendelésre készült eszköz egyéni termék, használatára kizárólag annak tulajdonosa jogosult!

A zajvédő csak megfelelő illeszkedéssel képes biztosítani az elvárt zajvédelmet, ezért 6, de legkésőbb 12 havonta fül-orr-gégész szakorvossal meg kell vizsgáltatni a zajvédő illeszkedésének pontosságát. Amennyiben nem zár rendesen a zajvédő, új lenyomat alapján új zajvédőt kell készíttetni.

Fülével kapcsolatosan bármilyen problémát, rendellenességet tapasztal (gyulladt, fáj, érzékeny), azonnal forduljon fül-orr-gégész szakorvoshoz vagy audiológus szakemberhez és a zajvédőt addig NE használja! Sugárzó hőnek és különböző vegyszerek hatásának a zajvédőt kitenni TILOS! A kémiai anyagok károsodást okozhatnak a termékben. Az zajvédő rongálása (tördelés, csavargatás, rágcsálás, stb.) TILOS és veszélyezteti annak védelmi funkcióját, tartósságát, továbbá teljesen használhatatlanná teszi a terméket mely egyben garanciát kizáró ok! Sérült zajvédő használata TILOS! Étkezési célra nem alkalmas, rendeltetésszerű használata kötelező!

4. Silencium zajvédő használati utasítás

Az egyéni megrendelés alapján készült védő illeszték behelyezése az oldaliság jelölést figyelembe véve történik, (piros pont - jobb oldal, kék pont - bal oldal) amely a terméken található.

A termék hallójárati részét a fülhöz tartva beillesztjük, mialatt a másik kezünkkel a fülkagylót kicsit hátra húzzuk, megkönnyítve az illeszték behelyezését, melyet kissé csavaró mozdulattal a hallójáratba helyezünk. Fontos, a fülkagyló porcos részeibe való helyes beilleszkedés is. Ha jól helyezte be a védő illesztéket, akkor viselése szinte azonnal kényelmes. Amennyiben még kellemetlen érzése van a behelyezés után, valószínűleg az még nincs a helyén. Speciálisan erre kifejlesztett behelyező géllel vagy kevés babaolajjal segíthetjük a hallójáratba való könnyebb becsúsztatást. A termék élettartama 3 év.

Tisztítás, karbantartás:

A tisztítás minden használat után szükséges és fontos az Ön érdekében is. Lehetőség szerint az erre és hasonló termékekre kifejlesztett tisztítószerekkel tegye, de a sima langyos - szappanos vizes tisztítás is megfelelő. Szappanos mosás után alaposan öblítse le tiszta vízzel és törölje szárazra a védő illesztéket.

A terméket – tárolás vagy újra használat előtt - minden esetben meg kell szárítani.

Figyelmeztetések, óvintézkedések, ajánlások:

A védő illeszték csere 3 évente javasolt, azonban figyelembe véve az anatómiai változásokat is ez megtörténhet korábban is.

A rendelésre készült eszköz egyéni termék, tehát használatára kizárólag annak tulajdonosa jogosult!

A fülével kapcsolatosan bármilyen problémát, rendellenességet tapasztal, azonnal forduljon fül-orr-gégész szakorvoshoz vagy audiológus szakemberhez!

Sugárzó hő és különböző vegyszerek hatásának kitenni TILOS! A kémiai anyagok károsodást okozhatnak és az egészségre is ártalmasak lehetnek!

Az illeszték rongálása (tördelés, csavargatás, rágcsálás, stb.) TILOS, amely veszélyezteti tartósságát és funkcióját, továbbá teljesen használhatatlanná teszi a terméket és egyben garanciát kizáró ok!

Étkezési célra nem alkalmas, rendeltetésszerű használata kötelező!

5. Műszem használati utasítás

Microsonic-Labor Kft. által gyártott egyéni műszem használati útmutatója és leírása

Kérjük, olvassa el figyelmesen tájékoztatónkat és tartsa be a használati útmutatásban leírtakat saját egészségének megóvása és a termék minőségének megtartása érdekében!

Rendeltetési célja, használatának előnyei és ellenjavallata: az egyéni műszem olyan páciensek részére készül, ahol a hiányzó/eltávolított szem fizikai pótlása szükséges az egészség megőrzéséhez és az esztétikai élmény megtartásához. Ellenjavallat a váladékozó, sérült, beteg szemüreg, ebben az esetben kérje szemész orvosa segítségét, tanácsát!

Az egyéni műszem, rendelésre készült eszköz, amely NEAK (OEP) támogatással azon magyar állampolgárok számára biztosított, akik fizetik az egészségügyi hozzájárulást és esetlegesen közgyógy igazolvánnyal is rendelkeznek. Szemész szakorvos által felírt vénnyel, évente egy alkalommal vehető igénybe. Az egyéni műszem - NEAK által meghatározott - kihordási ideje 1 év, amely megegyezik a termék élettartamával, tehát cseréje évente javasolt. Kihordási időn belül szakorvosi vény nélkül is igényelhető műszem, amely kizárólag teljes áron érhető el. Külföldön élő, dolgozó - magyar egészségügyi hozzájárulással nem rendelkező - ügyfeleink szintén teljes áron kaphatnak ellátást.

Használat, termék leírás, teljesítőképesség

Az egyéni műszem helyes használatát az Önt ellátó Kollégánk tanítja meg és a tanultaktól eltérni TILOS!

Használat előtt a kezeit és a műszemet is alaposan meg kell tisztítani!

A műszem protézis egy darabból áll, nincs tartozéka, alapanyaga acryl, melynek nagy előnye, hogy nem törékeny, kevésbé sérülékeny, tisztán tartása pedig egyszerű. Figyelembe kell venni, hogy a műszem nem élő szövet, nem képes követni az élő szem fényreakcióit, tehát a pupilla fix méretű marad és nem képes összehúzódásra vagy tágulásra. A műszem nem pótolja az elveszített látást csak fizikailag helyettesíti!

A műszem rendszeres viselése fontos az egészséges szemüreg megőrzéséhez, használata nélkül egészségügyi problémák keletkezhetnek.

Tisztítás, karbantartás

Egészségének megóvása érdekében mindig tiszta kézzel, frissen tisztítva helyezze be a műszemet és a mindennapi tisztításnál ügyeljen rá, hogy tiszta környezetben végezze. A napi tisztítás folyamata: folyó vízzel alaposan mossa le a műszemet majd törölje át egy tiszta kendővel. További karbantartásként hetente egyszer egy éjszakára az esetleges makacs szennyeződések eltávolítása céljából a műszemet javasolt fülilleszték tisztításához használt tisztító tablettás vízbe tenni. Feltétlenül olvassa el és tartsa be a tisztító tabletta használati útmutatójában leírtakat és ügyeljen rá, hogy ne maradjon vegyszer a műszemen! A tisztítás után ugyan úgy használhatja mint addig, más karbantartásra a műszemnek nincs szüksége. Amennyiben bármilyen elváltozást észlel a műszemen, haladéktalanul keresse fel műszemellátó Kollégánkat.

Műszem berakásának és kivételének a kezek mozdulati helyessége: A műszem behelyezése és kivétele:

Figyelmeztetés, megelőző óvintézkedés!

Csak a javasolt tisztítószert használja! Kerülje más vegyszerekkel való érintkezést, továbbá fizikai hatásoktól (karcolások, dörzsölés okozta felületi sérülés, törés, stb.) és túlzott hőtől is tartsa távol az egyéni műszem protézist. Ajánlott a műszemet tiszta, puha felület felett tisztítani, hogy a véletlenül leeső műszem sérülését elkerülje. Sérült felületű, koszos vagy törött műszem használata TILOS, mert az a szemüregben súlyos sérülést vagy fertőzést okozhat!

Bármilyen rendellenességet észlel a szemüregében vagy a műszemen, azonnal keresse fel kezelőorvosát vagy rendelőnkben betegellátó Kollégánkat!

Garancia

A termékre - az átvételtől számítva - 1 hónap hordási garancia van.

Garanciális javítást igényel, amennyiben:

  • nem illeszkedik megfelelően a műszem,

  • ha az állása nem megfelelő,

  • ha a színe nem megfelelő.

A GARANCIÁT a nem rendeltetésszerű használat, szándékos törés, fizikai behatás, hő, vagy vegyszer okozta sérülés KIZÁRJA!

Amennyiben az eszköz használata közben, azzal kapcsolatban az MDR 87. cikk szerinti súlyos váratlan esemény előfordul (mely az egészségi állapot súlyos romlását, halált okozott vagy vagy okozhatott volna), szükséges jelezni a gyártó felé (elérhetőségei lent), továbbá a gyártó által az illetékes hatóságnak: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet-Orvostechnikai Főosztály e-mail: amd.vig@ogyei.gov.hu

Rendelőnk címe:

Microsonic-Labor Kft.

1111 Budapest,

Bartók Béla út 41. (bejárat a Ménesi út felől)

Tel.: +36-20-959-5060 / információ és időpont foglalás már online is:

E-mail: szakuzlet@microsonic.hu

Kizárólagos gyártó:

Microsonic-Labor Kft. 1111 Budapest, Bartók Béla út 46.

ISO 9001:2015

ISO 13485:2016

weboldal: https://microsonic-labor-kft-8.webnode.hu/

Keressen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/Microsonic-Labor-Kft-180975588629876/

Microsonic-Labor Kft.          MIC_FNY_35_v9_műszem használati útmutató_2023.02.13.

Gyakran ismételt kérdések fülilleszték és védő dugó esetén

  • Mennyi ideig tudom használni a védő dugót?

Erre konkrét időt nem tudunk mondani, mert az ember teste folyamatosan változik, így a fülünk is. Gyermekek esetében akár pár hónap alatt is kinőhetik a meglévőt, míg felnőtteknél 2-3, de akár4 év is eltelhet amíg akkora változás történik, hogy már nem jó az addig használt védő dugó. Nem köztudott, de a hízás vagy fogyás is befolyással van a fülünkre, így előfordulhat egy nagyobb mértékű súlyváltozás esetén is azt tapasztalják, hogy már nem  illeszkedik a fülilleszték vagy dugó.

  • Meg van a régi lenyomatom, abból tudnak készíteni nekem egy új védő dugót? 

A több mint 2 hónapos lenyomat már nem hű mása a fülének, ezért mindig új lenyomatot veszünk a gyártáshoz. Természetesen tudunk készíteni a régiről is, de akkor arra a termékre nem vállalunk garanciát.

  • Tubus van a fülben, akkor is tudnak lenyomatot venni?

Igen, akkor is tudunk lenyomatot venni, de kérjük előre jelezzék a tubus meglétét.

  • Kicsit náthás vagyok, így is lehet lenyomatot venni?

Nem. Csak egészséges emberről veszünk lenyomatot.

  • Más is tudja használni a védő dugómat?

Nem, csak a tulajdonos fülébe illeszkedik tökéletesen, de kifejezetten ellenezzük is hogy más is használja!

  • Könnyű tisztántartani?

Igen, használat után elég langyos szappanos vízzel elmosni, leöblíteni és szárazra törölni. Fülilleszték esetében a tisztítás előtt le kell venni a hallókészülékről, majd mosás után a csőből is ki kell fújni a vizet és csak úgy tehető vissza a hallókészülékre. Fontos, hogy mindig tiszta kézzel és tiszta dugót tegyen csak a fülébe!